Aambeien verwijderen
Aambeien kunnen erg pijnlijk zijn en je hinderen in je dagelijkse leven. Daarom is het een optie om aambeien te laten verwijderen als andere methoden en middelen niet helpen. Op deze pagina lees je meer over de behandeling aambeien weg te laten halen.
Als gezond leven en aambeien crème niet werkt
Voordat je ervoor kiest om aambeien te laten verwijderen zijn er verschillende opties die je zelf kunt ondernemen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een gezonde levensstijl met voldoende vocht drinken, een vezelrijk dieet en genoeg beweging. Daarnaast zijn er ook verschillende aambeien medicijnen zoals crème, zalf en de klassieke zetpil. Dit zijn dan ook zaken die een huisarts bij je zal toetsen voordat deze overgaat tot een doorverwijzing om aambeien te laten verwijderen.
Wie kan aambeien weghalen?
Als deze voedingsadviezen, leefregels en zalf of zetpillen onvoldoende helpen, kan een medisch specialist de aambeien weghalen. Vaak is dit een maag-darm-leverarts (MDL-arts), proctoloog of chirurg. Dit is meestal een poliklinische ingreep waarbij een ziekenhuisopname niet nodig is. Als je geen complicaties krijgt, kun je dezelfde dag weer naar huis. Wel kan het zijn dat je voor de ingreep eerst een klysma ofwel darmspoeling krijgt om de endeldarm en de anus schoon te maken.
Behandelingen voor aambeien verwijderen
Er zijn verschillende medische ingrepen mogelijk om aambeien te verwijderen. De meest voorkomende behandelmethodes zijn:
- Rubberbandligatie: aambeien verwijderen met elastiekjes
- Scleroseren: het injecteren van een irriterende vloeistof zodat de aambeien afsterven
- Aambeien operatief verwijderen
Klik op de behandeling waar je meer over wil weten voor extra informatie.
Aambeien laten verwijderen?
Vermoed je last te hebben van aambeien die niet weg gaan of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Deze kan snel de juiste diagnose stellen en behandeling bepalen. Daarnaast kan bloedverlies uit de anus ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Daarom is het belangrijk dat je dit laat controleren. En fijn om te weten: je bent niet de enige met aambeien! De dokter ziet dit regelmatig, dus er is niets om je voor te schamen.