[wpseo_breadcrumb]

Tips om aambeien te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Iets dat zeker geldt bij aambeien. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de kans op aambeien te verkleinen. Op deze pagina geven we een aantal praktische tips om aambeien te voorkomen. Daarom vertellen wij wat je er wel aan kunt doen als je er al last van hebt.

Bestaat de gouden tip tegen aambeien?

Aambeien ontstaan door een te hoge druk op de aders rondom de anus waardoor deze uitrekken en veranderen in kwetsbaar weefsel. Bij inwendige aambeien kunnen de klachten beperkt blijven tot jeuk en irritatie. Bij uitwendige aambeien is de impact groter en ervaren mensen vaak (ernstige) pijnklachten. Maar welke vorm je ook hebt, het is sowieso vervelend. Gelukkig zijn er ook aambeien tips om ze te voorkomen én zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

Helaas bestaat de gouden tip tegen aambeien niet. Maar er zijn gelukkig wel meerdere goede tips. Deze lijken cliché, maar zijn erg belangrijk. Het begint hierbij met een gebalanceerde levenswijze. Dit betekent:

  • Minimaal 1,5 à 2 liter vocht per dag drinken
  • Vezelrijk eten. Eet bijvoorbeeld regelmatig volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, bonen, erwten, linzen, groenten en fruit
  • Zorg dat je minimaal een half uur per dag beweegt

Hoe kun je aambeien voorkomen?

Bovenstaande kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen al genoeg zijn om klachten door aambeien aan te pakken. Er zijn echter nog meer praktische tips om aambeien te voorkomen:

  • Ga naar de wc als je aandrang voelt en stel je toiletbezoek niet onnodig uit
  • Pers niet te hard en blijf niet te lang op de wc zitten
  • Draag katoenen ondergoed zodat de huid zo min mogelijk beschadigt
  • Blijf in beweging en voorkom dat je lang in dezelfde houding staat

Meer tips tegen aambeien

De gouden tip tegen aambeien is er dus helaas niet. Wel zijn er verschillende manieren om de klachten te verlichten als je al last hebt van aambeien. Zorg ook hier voor goede toilethygiëne door zacht toiletpapier of een nat washandje met lauw water te gebruiken. Gebruik ook liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze kunnen irriteren. Kies daarnaast voor katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging aan de huid.

Daarnaast zijn er verschillende middeltjes verkrijgbaar bij de apotheek of drogisterij. Zo zijn er bijvoorbeeld aambeien crèmes, zalven en zetpillen te koop die pijn, jeuk en irritatie kunnen verlichten.

Helpen de aanpassingen in het voedings- en bewegingspatroon en de middelen tegen aambeien niet? Dan kan een huisarts bijvoorbeeld ook een aambeienzalf of zetpil met corticosteroïden en lidocaïne voorschrijven. Deze zijn niet vrij verkrijgbaar bij de apotheek of te koop bij de drogist en enkel op voorschrift verkrijgbaar.

En nog een laatste belangrijke tip: schaam je vooral niet! Veel mensen krijgen in hun leven last van aambeien, dus je bent niet de enige. Blijf daarom niet onnodig lang met klachten rondlopen en onderneem tijdig actie.

Aanhoudende klachten door aambeien?

Vermoed je last te hebben van aambeien en blijven de klachten aanhouden? Of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.