De ingrediënten in aambeien crème, zalf en zetpil
Om klachten zoals pijn en jeuk door aambeien te verminderen, zijn er verschillende soorten aambei medicijn te krijgen. Op deze pagina lees je meer over de ingrediënten in de meest voorkomende middelen tegen aambeien.
Verzachtende middelen tegen aambeien
Veel zetpillen, zalven en crèmes tegen aambeien bevatten stoffen die een verzachtende werking hebben. Een voorbeeld hiervan is vaseline-cetomacrogolcrème of zinksulfaatvaselinecrème. Deze laatste heeft een licht samentrekkende werking, waardoor de aambei iets verschrompeld. Daarnaast zijn zinkoxide zetpillen geschikt voor de behandeling van jeuk en irritatie bij inwendige aambeien. Deze aambeien zetpil is voornamelijk geschikt voor inwendige aambeien omdat de werkzame stoffen dieper in de darmen terecht komen. Daardoor komen dus minder werkzame stoffen op de plek terecht waar uitwendige aambeien zitten.
Lokaal verdovende middelen tegen aambeien
Naast de verzachtende stoffen, zijn er ook lokaal verdovende middelen. Deze zogenaamde lokale anesthetica maken de huid gevoelloos en verminderen tijdelijk de pijn en jeuk. Lidocaïne is een veelgebruikt middel dat vaak in aambeien crème, zalf en zetpillen wordt gebruikt. In sommige gevallen wordt ook zinkoxide en bismut toegevoegd. Dit soort aambei medicijn is zonder recept te koop bij de drogisterij en apotheek.
Aambeien zalf en crème op voorschrift
Helpen de eerder genoemde middelen niet en blijven de klachten aanhouden? Dan kan de huisarts ook een aambeien zalf met triamcinolon en lidocaïne voorschrijven. Een ander verdovend middel is cinchocaïne, dat vaak wordt gebruikt in combinatie met hydrocortison en framycetine. Hierbij vermindert de hydrocortison jeuk en gaat framycetine bacteriën tegen.
Tot slot is er nog de combinatie van polidocanol en oleaatnatrium om aambeien te behandelen. Zalf en crème met deze stoffen verzacht de huid en werkt ook meteen jeuk- en pijnstillend.
Meer weten over de behandeling van aambeien?
Denk je dat je last hebt van aambeien? Of wil je meer weten over deze veelvoorkomende klacht? Lees dan meer over de soorten aambeien en de behandeling van aambeien. Blijven klachten aanhouden of heb je last van anaal bloedverlies? Overweeg dan om je klachten te bespreken met de huisarts. Bloedverlies uit de anus kan namelijk ook duiden op andere aandoeningen zoals een infectie, poliep of darmkanker. Je arts kan hier snel de juiste diagnose stellen en zorgen dat jij de beste behandeling krijgt. En nog een voordeel: de dokter ziet dit regelmatig en weet direct wat hij of zij kan doen. Kortom, geen enkele reden om je te schamen. Des te meer reden om langs te gaan en te zorgen dat jij zo snel mogelijk weer klachtenvrij bent. Wel zo prettig.